Förstudie om läkemedelsrening i Rimbo
Norrtälje Vatten och Avfall har utfört pilotförsök inom läkemedelsrening vid Rimbo avloppsreningsverk. Vi tog reda på vilka substanser som når Kundbysjön och hur man kan rena vattnet till en låg kostnad och stor nytta för djur och natur.

Pilotförsöken ingår i en förstudie som kan genomföras tack vare bidrag från Naturvårdsverket.
Det renade vatten som går ut från Rimbo avloppsreningsverk släpps ut till Kundbysjön, vilken är en av de tio bästa fågelsjöarna i Stockholms län, med bland annat 56 rödlistade arter. Läkemedel kan ha negativa effekter på vattenlevande organismer och fåglar. Vi vill minska den risken genom att bli bättre på att rena vattnet från läkemedelsrester. Norrtälje Vatten och Avfall uppfyller de krav som finns idag, men den här förstudien har hjälpt oss att hitta ännu effektivare reningsmetoder.
Vilka substanser och mikroföroreningar som nådde Kundbysjön och i vilka mängder var före studien oklart. Därför kartlades mikroföroreningar i fem olika nivåer i näringskedjan och i vattnet i Kundbysjön. För att ytterligare kartlägga föroreningarna gjordes även försök med fisk och större dammsnäcka samt analyser av vild dammsnäcka.
Förbättrad vattenmiljö
Förstudien blev klar 2023 och mynnade ut i en rekommendation av reningstekniker. Den grundar sig främst i vilken effekt reningen har för Kundbysjön och närliggande vattendrag, men kostnaden för reningen har också vägts in.
Pilotstudier klara
Även pilotstudierna med fisk och större dammsnäcka är genomförda, samt kompletterande mätningar av vattnet i Kundbysjön och de närliggande vattendragen. Del ett av förstudien resulterade i pilotstudier för följande alternativ:
- Granulerat aktivt kol (GAK)
- Ozon följt av sandfilter
- Ozon följt av GAK samt ultrafiltrering (UF)
Det insamlade materialet har sedan legat till grund för förslag av reningsprocesser som utreds vidare.