Förpackningsavfall från verksamheter

Verksamheter ska från och med 2024 kunna lämna förpackningsavfall på en mottagningsplats per län och från 2026 i den egna kommunen.

Du som driver en verksamhet där det uppstår förpackningsavfall, har ett ansvar att se till att det lämnas till återvinning. De nya reglerna ska även göra det enklare för verksamheter att återvinna sina förpackningar då verksamhetsförpackningar inte får lämnas på återvinningsstationer.

Olika sätt att lämna förpackningsavfall från 1 januari 2024

Lämna på en mottagningsplats

Du kan själv lämna dina förpackningar utan kostnad på mottagningsplatser som finns i varje län, vart de finns beskrivs på länken nedan. Senast 1 januari 2026 ska minst en mottagningsplats finnas i kommunen.

Närsortera tillsammans med hushållen (kommunal insamling)

Om verksamheten är samlokaliserad med hushåll som redan har egen ordnad källsortering (närsortering) kan du efter överenskommelse med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen få dina förpackningar hämtade tillsammans med hushållens förpackningar. En förutsättning är att verksamheten delar avfallsbehållare/avfallsutrymme med hushållen. Det är fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som anmäler till oss att ni är anslutna till deras närsortering. Ni behöver alltså inte själva göra någon anmälan till oss.

Anlita en privat aktör

Du kan välja att anlita en privat aktör som driver ett marknadsdrivet system för återvinning och som är anmält till Naturvårdsverket.

Nytt skyltsystem för enklare sortering

För att förenkla verksamhetens sortering kan du använda dig av det nya skyltsystemet, du hittar skyltarna på länken nedan.

Mottagningsplatser och mer information

Vart mottagningsplatser för förpackningsavfall finns och information kring förpackningsavfall från verksamheter finns på Näringslivets Producentansvars webbplats. Du hittar även mycket information om förpackningsavfall från verksamheter på Naturvårdsverkets webbplatser.

Senast ändrad: 12 oktober 2024