Byte av vattenmätare
Denna information riktar sig till dig som har fått information hemskickad om att din vattenmätare kommer att bytas ut mot en smart vattenmätare.
Enligt Swedac, myndigheten för ackreditering och teknisk kontroll, ska kommuner byta ut vattenmätare med jämna intervaller. Detta för att säkerställa att de fungerar korrekt för rättvis debitering av vattenförbrukning.
Nu byter vi därför successivt ut gamla vattenmätare mot nya smarta mätare. Arbetet påbörjades under 2022 och vårt mål är att alla fastigheter i kommunen med kommunalt vatten ska ha den nya mätaren inom några år. Den nya mätaren med montering ingår i din VA-avgift.
Smarta mätaren – enklare och tryggare
Den nya digitala mätaren kommer att kunna läsas av automatiskt via fjärravläsning. I vissa områden fungerar fjärravläsningen redan efter montering av mätaren och i vissa områden först när det nya systemet är helt implementerat. Med den nya mätaren kommer det bli både enklare och tryggare för alla.
- Din vattenförbrukning kommer automatiskt och kontinuerligt rapporteras in till oss genom fjärravläsning.
- Du kommer inte behöva rapportera in din förbrukning till oss.
- Du kommer att betala för din faktiska förbrukning och inte beräknade.
- Mätaren gör det möjligt för både dig och oss att snabbare upptäcka läckage.
- Mätaren varnar för låga temperaturer vilket minskar risken för sönderfrysning av mätaren.
Vattenförbrukningen på Dina sidor
Vissa abonnenter med verksamhet har haft möjlighet att se när vatten förbrukas genom så kallad pulsmätning. Möjligheten till pulsmätning försvinner i och med byte till smarta mätare. Dock arbetar vi med att ta fram en funktion som gör att alla abonnenter ska kunna få sin vattenförbrukning presenterad genom att logga in på Dina sidor. När funktionen finns tillgänglig kommer vi att informera om det.
Inför ditt mätarbyte
En tid innan vi byter din vattenmätare får du information hemskickad. Där beskrivs hur din mätarplats med installationer behöver vara utformad för att vara godkänd för ett mätarbyte, se nedan. Som fastighetsägare ansvarar du för att ha åtgärdat eventuella brister på mätarplatsen innan mätarbytet. Eventuella kostnader står du för själv.
Norrtälje Vatten och Avfall äger vattenmätaren. I ditt abonnemangsavtal med oss (ABVA) framgår att mätarplatsen ska vara godkänd av oss, att vi kostnadsfritt har rätt att disponera platsen för att sätta upp, ta ned, kontrollera, justera, underhålla samt koppla till och från mätaren.
Dags för ditt mätarbyte
När ditt mätarbyte börjar närma sig får du en avisering hemskickad med dag och tid för bytet. Behöver du boka om tiden beskrivs i aviseringen hur du går till väga. Tänk på – mätarbyte får endast utföras av vår personal eller av företag på uppdrag av oss.
Godkänd mätarplats – fastighetsägarens ansvar
För att minska risken för läckage och vattenskada i din fastighet är det viktigt att du har en godkänd mätarplats. I informationen du får hemskickad beskrivs de viktigaste punkterna du behöver kontrollera och eventuellt åtgärda innan vi byter din mätare, de beskrivs även nedan.
Att kontrollera och eventuellt åtgärda innan mätarbyte
Behöver du hjälp med åtgärder på mätarplatsen rekommenderar vi att du rådfrågar/anlitar en vvs-montör. Behöver vattnet stängas av in till hela fastigheten i samband med åtgärd är det endast vi som får göra det. Mätarkonsol och avstängningsventiler kan köpas hos rör- och vvs-butiker.
Vattenmätarkonsol med skjutbar kopplingshylsa
Det ska finnas en horisontell fast förankrad mätarkonsol med skjutbar kopplingshylsa. Detta är viktigt för att göra din VA-installation stabil och att vattenmätare kan bytas ut på ett säkert sätt utan att riskera läckage och vattenskador i fastigheten.
Avstängningsventiler – se film hur du kontrollerar dem
Det ska finnas avstängningsventiler före och efter mätaren som går att stänga helt och håller tätt. Detta är viktigt för att undvika läckage vid mätarbyten men även för att du snabbt ska kunna stänga av inkommande vatten vid en akut läcka eller översvämning. Tänk därför på att kontrollera ventilerna regelbundet och ”motionera” dem emellanåt. Hur du kan kontrollerar dina ventiler beskrivs i filmen nedan. Äldre ventiler med beteckning LK-580 och LK-581 är inte längre godkända och behöver vara utbytta innan mätarbytet. Rör dem inte! går de sönder kan de orsaka läckage.
Mätarplatsen får inte vara blockerad
Vid mätarbytet ska montören kunna stå obehindrat framför vattenmätaren samt kunna ta sig till mätarplatsen utan hinder.
Vattenmätare i vattenmätarbrunn
För vattenmätare placerad i en mätarbrunn gäller samma krav på konsol och avstängningsventiler som ovan. Undantaget är konsol som lyfts upp ur mätarbrunn, den är inte fast förankrad. Mätarbrunnen ska inför mätarbytet vara lättillgänglig, röjd från stenar och växtlighet, ha ett lock som är lätt att lyfta samt vara fri från vatten och skräp.
Film – så kontrollerar du din mätarplats
Norrtälje Vatten och Avfalls motsvarighet i Falun, Falu Energi & Vatten, har gjort en film som visas hur du kontrollerar din mätarplats. Samma princip gäller i Norrtälje kommun. Observera att vi har krav på två avstängningsventiler, både före och efter vattenmätaren, för att säkerställa att det inte kommer in bakvatten.
I filmen anges att även ventil med beteckning LK-582 inte är godkänd. Vi godkänner LK-582 om den fungerar som den ska, det vill säga, att den går att stänga helt och håller tätt. Behöver du hjälp med att kontrollera dina ventiler kan du rådfråga/anlitar en vvs-montör.
Om du vill ändra mätarens placering
Vill du ändra vattenmätarens placering, eller få råd till ny mätarplacering, rekommenderar vi att du kontaktar en vvs-montör. Om mätaren får en ny placering ska den nya mätarplatsen uppfylla kraven som vid en nyinstallation av vattenmätare enligt Svenskt Vattens publikation P125, november 2023.
Vem ansvarar för vad?
Fastighetsägaren har fullt ansvar över den egna vatten- och avloppsinstallationen i och inom den egna fastigheten från anslutningspunkten som normalt ligger cirka 0,5 meter utanför tomtgränsen. Den ansvarar även för att skydda vattenmätaren så att den inte skadas. Vid vattenskada ligger det på fastighetsägarens ansvar att kontakta va-installatör och försäkringsbolag. Norrtälje Vatten och Avfall ansvarar för det allmänna ledningsnätet, det vill säga ledningarna utanför fastigheten samt byte av vattenmätare med jämna intervaller.