Var rädd om vattnet

Det är lätt att ta vatten för givet, men det finns en gräns för hur mycket vatten som vattenverken klarar av att rena. När vädret är varmt och torrt går det åt mycket vatten. Då är det extra viktigt att vara sparsam med kranvattnet.
En man står intill en vattentunna av trä. Vattnet från vattenkannan i hans hand strilar ner över jordgubbslandet.

Oavsett om du är ansluten till det kommunala VA-nätet, som Norrtälje Vatten och Avfall ansvarar för, eller om du har enskilt vatten, som fastighetsägaren själv ansvarar för, behöver du tänka på hur du använder vatten.

Dricksvattnet i kranen är främst till för dryck, matlagning och hygien. Med några enkla medel kan vi tillsammans spara vatten och se till att det räcker till alla.

Tips på hur du kan spara vatten

Trädgårdsbevattning

Samla regnvatten i en tunna och använd det för att vattna trädgården med. Om du måste vattna med kranvatten, gör det på kvällen eller tidig morgon så att inte vattnet dunstar bort. Tänk på att en vattenspridare kan göra av med 150 liter på 20 minuter, det innebär över 400 liter på en timme. Vattna med vattenkanna i stället.

Duscha kortare

Duscha istället för att bada i badkar. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig eller schamponerar håret. En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten.

Stäng kranen när du borstar tänderna

Stäng av kranen när du borstar tänderna. Då sparar du upp till sex liter vatten i minuten. Om du gör det två gånger om dagen och stänger av två minuter, sparar du upp till 24 liter vatten per person och dag. Det blir 100 liter per dag för en familj på fyra personer!

Fyll disk- och tvättmaskinen

Fyll disk- och tvättmaskiner innan du startar dem och använd eko-program. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt och 15 liter vatten för en disk i diskmaskin.

Handdiska i balja

Om du handdiskar: använd diskbalja i stället för att diska under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten.

Fyll en vattenkaraff och ställ i kylen

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll i stället en vattenkaraff och ställ i kylen så har du alltid kallt dricksvatten.

Kontrollera att inget står och läcker

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 55 liter vatten per dygn. Det motsvarar 11 fyllda badkar på en månad.

Beställ vatten till poolen

Fyll inte poolen med trädgårdsslang, då det ofta innebär driftstörningar i det kommunala ledningsnätet med missfärgat vatten som följd. Det finns företag som levererar vatten hem till dig.

Senast ändrad: 07 juni 2024