Återvinningsstationer för förpackningar och tidningar/returpapper

Nyhet – Sveriges kommuner tar över återvinningsstationerna
Informationen på sidan gäller fram till den 31 december 2023. Därefter gäller nya regler kring förpackningsinsamlingen i Sverige och sidan kommer att uppdateras med ny information.
Läs mer om de nya reglerna kring förpackningsinsamlingen
Vad omvandlas ditt avfall till?
Vad blir av din utlästa tidning, kan konservburkar bli till en bro och kommer ytskiktet på en gipsskiva från ett mjölkpaket?
Sorteringsguide
Förpackningar av papper/kartong, plast, färgat och ofärgat glas och metall samt tidningar/returpapper ska inte slängas i soppåsen utan är material som alla ska lämna för återvinning till nya produkter. Ta gärna hjälp av Förpackningsinsamlingens (FTI) sorteringsguide om du är osäker på hur ditt material ska sorteras.
Hushåll
Hushåll lämnar förpackningar och tidningar/returpapper på en återvinningsstation. Där kan även behållare för batterier och textilier finnas.
Flerbostadshus – bostadsrättsföreningar
Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare kan ordna egen insamling för de boende genom att anordna källsortering inom den egna fastigheten. För hämtning av förpackningsavfallet kan avtal tecknas med en avfallsentreprenör. Från och med 1 januari 2024 får endast en entreprenör som vi på Norrtälje Vatten och Avfall har godkänt anlitas för att samla in förpackningsavfall.
Här kan du läsa mer om de nya reglerna som träder i kraft 1 januari 2024.
Företagare – verksamheter
Företagare har även skyldighet att sortera ut sin verksamhets förpackningsavfall och tidningar/returpapper och lämna för återvinning. Då återvinningsstationer endast är till för hushåll behöver du som företagare anlita en avfallsentreprenör. Visst förpackningsavfall kan lämnas kostnadsfritt på någon av FTI:s mottagningspunkter.
Här kan du läsa mer om de nya reglerna som träder i kraft 1 januari 2024.
Ansvar för återvinningsstationerna året ut
Förpackningsinsamlingen (FTI) ansvarar helt för återvinningsstationerna i Norrtälje kommun fram till den 31 december 2023. Har du synpunkter eller vill göra en felanmälan som exempelvis fulla behållare kontakt du därför dem fram till dess, se länk nedan.
Från och med 1 januari 2024 tar vi på Norrtälje Vatten och Avfall över ansvaret för kommunens samtliga återvinningsstationer. Då är det till oss du gör din felanmälan och lämnar eventuella synpunkter. Information hur du går tillväga kommer att finnas här på sidan och på respektive återvinningsstation.
Här kan du läsa mer om de nya reglerna som träder i kraft 1 januari 2024.