Kretslopp av slam och energiskog i gemensamt projekt

Kan slam från enskilda avlopp användas som en resurs i stället för att belasta det kommunala reningsverket? Kan vattnet från slammet ge näring åt en energiskog som samtidigt binder kol, tungmetaller och PFAS? Det är några av frågorna som utreds i projektet.

Norrtälje Vatten och Avfall och Norrtälje Energi har beviljats stöd från EU via Tillväxtverket för att utreda en kretsloppslösning för en förbättrad avfallshantering.

Slam från enskilda avlopp utgör en stor belastning på reningsverk, till exempel Lindholmen. I processen att rena slammet uppstår även utsläpp av växthusgaser. Tänk om slammet, och även annat typ av avfall, skulle kunna användas som resurser i till exempel en biogas- eller biokolsanläggning i stället.

I projektet byggs en liten pilotanläggning vid Salmunge mellan Rimbo och Finsta. En energiskog planteras och vattnas med det näringsrika vattnet från slammet. I en förlängning skulle skogen kunna skördas och användas som biokol eller som flis i en fjärrvärmeanläggning.

En banderoll med texten "Här odlar vi energiskog med slam från enskilda avlopp" och en person med ryggen mot kameran som planterar träd.

Skogen består av trädsorterna popplar och salix. Tidigare studier har visat att den här typen av snabbväxande träd har en en förmåga att binda PFAS och tungmetaller som annars kan vara svåra att bli av med. Energiskog fungerar också som kolsänkor när de fångar in koldioxid från atmosfären.

Projektet kommer att utreda förutsättningarna för en kretsloppsanläggning, som omvandlar restprodukter och avfallsflöden till resurser. Tekniska och logistiska lösningar för hur avfallsfraktioner och restprodukter kan nyttjas i lokala energiproduktionssystem kommer att analyseras och utvärderas. Även avfall från privata aktörer i kommunen undersöks.

Projektet pågår till september 2025.

Senast ändrad: 21 maj 2025