Återvinning av matfett

Genom att sortera ditt matfett och oljor blir det återvinning till nya produkter som till exempel tvål och biobränsle. Här kan du läsa mer om hur du återvinner ditt matfett och varför du inte ska hälla ut det i avloppet.

Matfett hör inte hemma i avloppet

Häll inte överblivet matfett/oljor i vasken eller toaletten vare sig du har eget eller kommunalt avlopp. När vatten släpps ut i avloppet sjunker vattentemperaturen vilket gör att fett som finns i vattnet stelnar och kan bidra till igensättningar i avloppet.

Exempel på matfett och hur du återvinner det

Matfett kan till exempel vara frityrolja, matolja eller grillolja. Det begagnade eller överblivna fettet kan du samla i en petflaska eller annan lämplig behållare. Om fettet är varmt kan du låta det svalna innan du samlar det. Matfett som blir kvar i stekpannan/kastrullen kan du torka ur med hushållspapper som du sedan lägger i matavfallspåsen.

Matfettet lämnas på miljöstationen

Matfettet kan du lämna på miljöstationen på återvinningscentralen för återvinning till nya produkter som till exempel tvål, stearin, målarfärg eller biobränsle. Häll inte själv över matfettet i något kärl på miljöstationen utan lämna din behållare till personalen som ser till att det hamnar rätt. Privatpersoner lämnar matfett utan avgift och företag betalar en avgift.

Öppettider på våra återvinningscentraler

Om du har en livsmedelsverksamhet

Om du hanterar livsmedel i din verksamhet ska du ha en fettavskiljare installerad. Överblivet eller begagnat matfett får inte hällas i avloppet även om det finns en fettavskiljare installerad, fettavskiljaren inte är konstruerad för att ta emot större mängder fett.

Överblivet eller begagnat matfett, det vill säga inte fett från fettavskiljaren, samlar du in och lämnar till ett företag som specialiserat sig på fettåtervinning. Matfettet kan även lämnas mot en avgift på våra miljöstationer.

Här kan du läsa mer om fettavskiljare

Senast ändrad: 10 november 2023