Nu behöver alla hjälpas åt att spara vatten!

Grundvattennivåerna är mycket låga för årstiden och varma dagar kan vattenförbrukningen öka med över trettio procent i vårt område. Om alla hjälps åt, kan vi tillsammans spara mycket vatten – och se till att det räcker till alla.

En flicka i sommarklänning dricker vatten ur ett glas.

Dricksvatten är främst till för mat, dryck och hygien. Under sommarhalvåret, då vattenförbrukningen är mycket hög, behöver vi vara extra noga med vad vi använder vårt vatten till. Alla kan drabbas av vattenbrist – både de som har kommunalt vatten och de som har enskilt. Anledningarna till att bristen uppstår kan skilja sig åt. Men de svåra utmaningar vi ställs inför, om inget vatten kommer i kranen, är lika för alla.

Vattenbrist i de kommunala dricksvattennäten

I Norrtälje kommer den största delen av dricksvattnet från Mälaren. Vid Norrvattens vattenverk, Görvälnverket, renas råvattnet och distribueras sedan till fjorton kommuner i Stockholms län. Utöver detta har vi nio egna vattenverk runt om i Norrtälje kommun. På några platser är vattentillgången inte alltid tillräcklig. Och även om det finns gott om vatten i Mälaren, så kan vattenbrist uppstå när vattenförbrukningen är hög. Det beror på att vattenverken då inte mäktar med att producera dricksvatten i den takt det förbrukas. Även om tillgången på råvatten är tillräcklig.

Vattenbrist i egen brunn

Sveriges geologiska undersökningar (SGU) presenterar veckovis uppgifter om grundvattennivåerna runt om i landet. I början av maj i år är nivåerna i Svealand mycket under de normala, för årstiden, i de små grundvattenmagasinen och under det normala i de större. För att nivåerna ska öka till normala, behöver det regna rejält några dagar i sträck och vara svalt. Detta gäller för hela Uppland.

Tar man vatten från en egen brunn är man oftast beroende av små grundvattenmagasin. Låga grundvattennivåer kan göra att det inte rinner in vatten i brunnen lika snabbt som vanligt eller att brunnen sinar. Det kan också göra att risken för saltvatteninträngning ökar eller att vattenkvaliteten försämras på något annat sätt.

Spara vatten oavsett källa

Tillsammans kan vi se till att undvika vattenbrist i sommar. Så oavsett varifrån ditt dricksvatten kommer, så uppmanar vi alla att vara så sparsamma som möjligt med vattnet! Det gäller både för privatpersoner och verksamheter. Samla regnvatten för bevattning i trädgården och se till att inte slösa med det renade dricksvattnet. Följ länken nedan för att få fler tips om vattenbesparing.

Senast ändrad: 07 maj 2025