Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nytt avsaltningsverk ökar vattenproduktionen i Grisslehamn

24 september 2021

Nu har det nya mobila avsaltningsverket tagits i drift i Grisslehamn. Till följd av detta häver vi bevattningsförbudet från och med fredagen den 24 september. Det betyder att bostäder och verksamheter får en högre produktion av dricksvatten framöver.

Ett så kallat membranverk med behållare, rör och slangar.

Ökning med 25-30 procent

De senaste veckorna har tekniker och leverantörer arbetat febrilt med att installera och provköra det så kallade membranverket som renar havsvatten. Det ska komplettera det ordinarie vattenverket med att producera dricksvatten i Grisslehamn.

– Det här innebär en ökning med 25-30 procent jämfört med tidigare produktionskapacitet. Jag har fått mycket positiva reaktioner från närboende som sett fram emot detta, säger projektledare Mats Nilsson på Norrtälje Vatten och Avfall.

Förutom en utökning av produktionen, innebär avsaltningsverket en riskspridning, då dricksvattnet kan tas både från grundvatten och från havsvatten.

– Havsvattnet som vi använder har visat sig ha en god kvalitet för tillverkning av dricksvatten, säger Mats Nilsson.

Under provkörningen har prover analyserats för att säkerställa kvaliteten.

Viktigt att fortsätta spara vatten

I början av sommaren var förbrukningen högre än vad reningskapaciteten klarar av. Tillsammans med olyckliga omständigheter såsom akut driftstopp har det inneburit att tankbilar med vatten fått fylla på det befintliga vattenverket. Det ledde till att bevattningsförbud infördes från och med 8 juli. Boende och företagare har gjort en stor insats för att spara på vattnet. Från och med 24 september hävs bevattningsförbudet.

– Som läget är just nu, med nya verket på plats, goda grundvattennivåer och annalkande höst, ser vi ingen anledning att ha kvar bevattningsförbudet, säger Tommy Lundqvist, ordförande i Norrtälje Vatten och Avfalls styrelse.

Även om det nya avsaltningsverket kommer att innebära en klar förbättring, innebär det inte att man kan slösa på vattnet. Det är bara om vi alla hjälps åt att ta ansvar som vi kan få en hållbar vattenanvändning, såväl i Grisslehamn som i resten av kommunen och på jorden.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.