Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Grönare golfbana med återvunnet vatten

26 mars 2021

På världsvattendagen 22 mars började Väddö golfklubb anlägga en damm som ska förse golfbanan med renat och återvunnet avloppsvatten.

Stefan Arnesen och Per Hellström går på Väddö golfbana.

Stefan Arnesen, Väddö golfklubb, och Per Hellström, Norrtälje Vatten och Avfall, gläds åt att schaktningsarbetet har inletts på golfbanan.

När Väddöbor med kommunalt vatten och avlopp spolar ner sitt avloppsvatten i sommar skickas det till reningsverket, där det renas och skickas vidare till Väddö golfbana. Om allt går som det ska. Spaden har ju precis satts i marken. När vattnet har lämnat reningsverket går det igenom en extra reningsprocess med hjälp av UV-strålar.

Vattnet kommer att användas till att hålla gräsmattan grön och spelbar, även under de allra torraste perioderna. Entusiasmen är stor och det mediala intresset likaså, enligt klubbens ordförande Stefan Arnesen. Det kanske inte är så konstigt, då den här metoden väntas bli allt vanligare, särskilt i kustkommuner.

– Vad jag vet är det bara Loftahammars och Emmabodas golfklubb som var före oss. Tack vare LOVA-bidrag från Länsstyrelsen, stipendium från Roslagens sparbank och ett stort stöd från Norrtälje kommun, numera Norrtälje Vatten och Avfall, så kan vi genomföra den här satsningen. Det känns stort, säger Stefan Arnesen, ordförande i Väddö golfklubb.

Schaktning med två maskiner på Väddö golfbana där en ny damm ska anläggas.

Att vattnet får ett nytt användningsområde i stället för att släppas ut i Väddöviken gläder inte bara golfklubben, utan även Norrtälje Vatten och Avfall, boende i området och miljön.

– Vattnet innehåller kväve som gör att vi kan dra ner rejält på gödningen också. Det är ett näringsämne som gör större nytta på golfbanan än i havet, säger Stefan Arnesen.

Per Hellström, enhetschef på Norrtälje Vatten och Avfall, är en av dem som har jobbat för att det här ska bli verklighet och har stöttat golfklubben med både praktiska frågor och ansökningar, tillsammans med driftpersonal i Älmsta. Anna Berggren på Norrtälje Vatten och Avfall har hjälpt till med att få de rätta tillstånden på plats.

Per Hellström förklarar att det utöver miljövinsten också är bättre vattenkvalitet än det som finns i viken.

– Väddöviken innehåller lite saltvatten. Det är lätt att tro att vattnet strömmar åt ett håll, ut mot havet, men riktigt så enkelt är det inte.

Utöver arbetet vid golfbanan ska inkoppling ske vid Älmsta avloppsreningsverk. Utanför verket kommer även UV-reningen att installeras.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.