Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Välkommen med din fallfrukt

23 augusti 2021

Har du fallfrukt som inte kommer till användning är du välkommen att lämna den på våra återvinningscentraler. Mindre mängd fallfrukt kan förpackas i matavfallspåsar och läggas i matavfallskärlet. Frukten vi tar hand om blir till miljövänlig biogas och biogödsel.

Det allra bästa är om den fina fallfrukten kan användas till pajer, drycker, sylt, att skölja och äta precis som den är. Bara fantasin sätter gränserna – kokböcker och internet kryllar av fina recept. Eller varför inte – erbjud andra att plocka fritt. Om du ändå får mycket dålig fallfrukt eller stora mängder kan den lämnas på våra återvinningscentraler där den kommer till stor miljönytta.

Frukt som lämnas till oss omvandlas till biogas som kan användas som bränsle till bland annat bussar. Under 2020 samlade Norrtäljeborna in totalt 2509 ton matavfall, vilket räcker till att åka biogasbuss 14 varv runt jorden. I omvandlingen bildas även biogödsel som kan användas för att odla nya fruktträd och på jordbruksmark där ny mat odlas. Mat blir till ny mat helt enkelt!

Att lämna större mängd fallfrukt

Mellan augusti och november kan du lämna fallfrukt kostnadsfritt på våra återvinningscentraler. Ta kontakt med personalen för information om avlämningsplats. Tänk på att säckar och annat avfall inte får lämnas i behållaren för fallfrukt då frukten kommer att omvandlas till biogas och biogödsel.

Här hittar du öppettider på våra återvinningscentraler

Att lämna mindre mängd fallfrukt

Har du en mindre mängd fallfrukt går det bra att lägga den i matavfallskärlet. Tänk på att frukten behöver, liksom matavfallet, vara förpackad i matavfallspåsar av papper.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.