Tömmer fler än 25 brunnar per dag – möt vår vardagshjälte Safari

Vad innebär det att arbeta med slamtömning? En slambilschaufför behöver behärska en stor lastbil med tillhörande släp, klara av fysiskt prövande uppgifter och hantera diverse olika brunnstyper. En av slambilschaufförerna som kör i Norrtälje kommun är Safari, som varje dag tömmer minst 25 brunnar – och ibland betydligt fler än så! Här får du en inblick i Safaris arbete.

Slambilschaufför står vid sin lastbil och håller i en slangMorgonsolen skiner över Vätö. Klockan har nyss slagit 8 när Safari svänger in med sin slambil med tillhörande släp. Han parkerar släpet på en lämplig plats och kopplar loss det från lastbilen. Under dagen kommer släpet fyllas med slam från enskilda brunnar. Det här är en ovanligt fullspäckad dag – Safari ska hinna tömma så mycket som 40 brunnar! Det ställer krav på både disciplin, noggrannhet och även fastighetsägarnas förberedelser inför tömning.

– I snitt brukar jag tömma ungefär 25–30 brunnar per dag, så det är mycket att göra idag, berättar Safari under tiden som han styr lastbilen till det första huset i området.

Safari jobbar för Pernilla Sjöman AB, som är en del av DKLBC och har anlitats av Norrtälje Vatten och Avfall för att utföra slamtömning på fastlandet i kommunen. Safari har jobbat med slamtömning i tre år. Han har tidigare varit teamledare inom posten i Järfälla. Det som gjorde att han valde att söka jobbet som slambilschaufför var bland annat närheten till Norrtälje, men det fanns också andra delar av rollen som lockade.

– Man är självständig, det är det jag gillar. Jag får ta eget ansvar och göra jobbet på mitt sätt. Det är också väldigt fysiskt, man slipper gymmet, skrattar Safari.

Att utföra slamtömning kan sannerligen vara tungt, och vissa brunnar är mer krävande än andra. Enklast, enligt Safari, är BDT-brunnar (för bad-, disk- och tvättvatten) och tyngst är WC-brunnar i form av trekammarbrunnar. Papper som samlas i en WC-brunn bildar en så kallad slamkaka som måste sugas upp. Safari har dock en positiv syn på sitt arbete. Han ser inga uppdrag som svåra – allt går att lösa. Däremot kan vädret vara en utmaning, speciellt vintertid då vägarna blir isiga.

Körningen är dock inte den största utmaningen.

– Många tror slangdragningen är lätt och körningen är svår, men för mig är det tvärtom. Slangdragningen är det svåra, berättar Safari.

Finns det något man som husägare kan göra för att underlätta?

– Att ha en bra dragväg för slangen. Många har krukor eller andra föremål utmed dragvägen, vilket blir svårt. Eftersom slangen rör på sig mycket finns risk att de går sönder, säger Safari.

Han betonar också hur viktigt det är att följa reglerna. De finns där av en anledning.

– Följ reglerna som finns på nvaa.se. Då kommer vi fram, kan tömma utan problem och vi får en bra arbetsmiljö.

När lastbilen är full tömmer Safari slammet i sitt medhavda släp, och när släpet är fullt är det dags att tömma vid närmaste reningsverk.

Safari framhåller att det är ett jobb med både för- och nackdelar – som alla jobb – men att åka i den vackra bygden på Vätö, vid det glittrande vattnet, är helt klart en bättre dag på jobbet.

Slambilschaufför står vid sin lastbil och håller i en slangSlambilschaufför tömmer en brunnSlambilschaufför tömmer en brunn vid vattnet

Slambilschaufför i slambil

Senast ändrad: 24 juni 2025