Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tips för att lyckas med din matavfallssortering

På den här sidan hittar du tips för att lyckas med din matavfallssortering, hur du kan hantera fallfrukt samt undvika att påsar fryser fast i kärlet vintertid.

Tips för att lyckas med din sortering

 • Placera alltid påsen i påshållaren du får av oss. Andra typer av påshållare kanske inte ventilerar påsen lika bra vilket kan innebära att påsen blöter igenom och går sönder. Lägg inte något tätt skyddande material i botten på hållaren, då ventileras inte påsens botten som då kan gå sönder.

 • Placera inte påsen i en hink, plastpåse eller på ett plant underlag, då ventileras inte påsen och kan gå sönder. Ju mer du "stänger in" påsen desto mindre ventileras den, bli blöt, luktar och kan gå sönder.

 • Undvik att använda dubbla påsar som standard, det är inte nödvändigt. Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Påsen kommer bli lite blöt och missfärgad men den läcker inte eller går sönder så länge den är placerad i påshållaren och inte alltför blött avfall läggs i påsen som får ligga för länge. 

 • Låt blött avfall som exempelvis potatisskal rinna av i vasken en stund eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden. Ett tips är att skala - lägg skalet i påsen - skölj det skalade. På så sätt undviker du att skala under rinnande vatten, skalen blir inte blöta och påsen blir mindre fuktigt. Du kan även torrskala direkt i påsen.

 • Lägg använt hushållspapper eller använda servetter (inte våtservetter) i påsen för att suga upp vätska. Andra absorberande material ska inte läggas i påsen.

 • Låt kaffesump/kaffefilter torka till en stund innan du lägger det i påsen.

 • Mat som luktar mycket, som till exempel fisk och skaldjur, kan sköljas snabbt i kallt vatten. Låt det därefter rinna av väl och linda in i använt hushållspapper/servetter innan du lägger det i påsen. Du kan även gå ut med påsen på en gång eller lägga den i frysen i avvaktan på att matavfallkärlet ska tömmas. Undvik att den fuktiga påsen fryser fast genom att ställa den till exempel i en skål. 

 • Fyll påsen max till nivåranden så att den kan stängas ordentligt och håller sig stängd även i kärlet.

 • Är påsen väldigt blöt - låt den stå kvar i påshållaren när du bär ut den. Ett annat tips är att stänga påsen ordentligt och bära ut den upp och nervänd. Du kan även använda en extra matavfallspåse runt om innan du går ut med den. 

 • Ställ ner påsen försiktigt i matavfallskärlet så minskar risken för att den läcker eller går sönder och ger dåligt lukt i kärlet.

 • Byt påse minst var tredje dag, även om den inte är fylld till nivåranden. Du avgör naturligtvis själv hur ofta påsen behöver bytas utifrån mängden avfall och typ av matavfall som finns i påsen. Pröva dig fram!

 • En lathund på vad som ska och inte ska läggas i påsen kan vara praktiskt att sätta upp i köket som en hjälp att sortera rätt. Lathunden finns på svenska, engelska och finska.
  Lathund för din matavfallssortering

Fallfrukt 

En mindre mängd fallfrukt går bra att lägga i matavfallskärlet. Tänk på att frukten ska vara förpackad i matavfallspåsar. 

Läs mer om hur du lämnar fallfrukt på återvinningscentralen

Matavfallssortering vintertid och sommartid

Under vintertid och sommartid finns det bra tips på hur du kan göra för att göra din matavfallssortering så smidig som möjligt.

Du hittar vintertips och sommartips för din matavfallssortering här

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.