Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vatten till pool, badtunna eller spaanläggning

Här kan du läsa om hur du går tillväga för att fylla din pool, badtunna eller spaanläggning med vatten och hur du kan göra för att tömma den när badsäsongen är över.

Om du ska fylla din pool, badtunna eller spaanläggning ska du kontakta en firma som utför brunnsborrning eller ett åkeri för att beställa vatten, som hämtar vattnet från ett bestämt tappställe i kommunen. Du får alltså inte ta vatten som kommer från en förenings eller samfällighets brunn. Observera att du inte heller kan beställa vatten från Räddningstjänsten.

Stort vattenuttag från egen/gemensam brunn

Under torra perioder kan grundvattnet i din brunn minska, eller helt ta slut, och risken för att du ska få salt brunnsvatten ökar. Därför är det viktigt att du är sparsam med vattnet och inte tar ut för mycket av det. Du som har egen/gemensam brunn har rätt att ta ut grundvatten för hushållsändamål. Det innebär inte rätt att fylla en pool, badtunna eller spaanläggning med grundvatten. 

Stora vattenuttag från det kommunala vattnet

Det kommunala vattnet räcker ibland inte till. Det gäller framför allt sommartid då stora mängder tas ut på kort tid, till exempel då många vattnar sina gräsmattor samtidigt eller då någon fyller sin pool/badtunna. Ledningarna är dimensionerade för normal hushållsförbrukning för att säkerställa tillräcklig omsättning och god kvalitet på vattnet. Beställ därför vatten för att undvika driftstörningar både för dig själv och dina grannar. 

När poolen eller badtunnan ska tömmas

När du ska tömma din pool eller badtunna, tänk då på att inte släppa ut vattnet via duschbrunn, badkar eller motsvarande till det kommunala avloppsnätet eller till din enskilda avloppsanläggning. 

Så här kan du gå tillväga

Du kan låta vattnet rinna ut på gräsmattan, om det finns lämplig plats för det och det inte blir till någon olägenhet för dina grannar. Det är också okej att släppa ut vattnet via kommunens dagvattensystem. En viktig sak att tänka på är att, vatten som innehåller klor alltid ska avkloreras innan det töms ut. Avklorering kan ske antingen genom att låta vattnet stå ute i solen några dagar så att allt fritt klor förbrukas, eller genom att tillsätta någon kemikalie som vanligen säljs i butiker för bassängtillbehör.

Mer information
    Senast ändrad: 2021-02-19
    ×

    Tyck till om den här sidan

    Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.