Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Deltömning av slamavskiljare

Har du en slamavskiljare med vattentoalett påkopplad har du möjlighet att få deltömning i stället för heltömning av anläggningen. Deltömning kan inte medges för fastigheter på öar utan bro- eller bilfärjeförbindelse.

För att deltömning ska godkännas behöver vi först besikta slamavskiljaren. Alla slamavskiljare klarar dock inte av en deltömning på grund av utformning eller anläggningens kondition. Besiktning beställer du via oss minst två veckor före din ordinarie tömning då den sker samtidigt som tömningen. På länken nedan kan du se när din nästa ordinarie tömning är planerad. 

Här kan du se när din nästa slamtömning är planerad

Här kan du se avgift för deltömning

Syftet med deltömning

En trekammarbrunn har till uppgift att fortlöpande skilja avloppsvattnets fasta och flytande delar ifrån varandra. I och med detta uppstår tre delar:

  1. Lättare smådelar som flyter upp till ytan (slamkaka).
  2. Tyngre smådelar som sjunker till botten (bottenslam).
  3. En vattensamling i mitten av brunnen (vattenfas).

När man tar bort vattnet vid slamtömning tar man samtidigt bort viktiga mikroorganismer, vilket förstör den biologiska processen i slamavskiljaren. Detta leder till ett ökat utsläpp av orenat vatten vid en heltömning.

Deltömning innebär att man endast tar med den övre slamkakan och det nedre bottenslammet. Vattenfasen lämnas alltså kvar i slamavskiljaren och den biologiska processen förblir aktiv. Det kvarvarande vattnet brukar motsvara 60-70 procent av slamavskiljarens fyllnadsvolym. 

Så här går deltömning till

Först sugs slamkakan upp tills det bara återstår en ren vattenyta. Detta går till en separat tank i slambilen. Därefter suger man upp vattenfasen som finns mellan slamkakan och bottenslammet och låter det gå till tank nummer två i slambilen. Tredje steget är att suga upp bottenslammet tills hela slamavskiljaren är helt tömd på sitt innehåll. Bottenslammet går till samma tank i slambilen som slamkakan. Till sist töms vattenfasen tillbaks till slamavskiljaren. 

Senast ändrad: 2022-01-03
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.