Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Avgift vid utsortering av matavfall eller inte utsortering

Här beskrivs hur avgiften för avfallshämtningen påverkas av om matavfallet sorteras ut eller inte samt vilka verksamheter som behöver betala för hämtning av matavfall.

Flicka som lämnar en matavfallspåse i matavfallskärl

Om du sorterar ut allt matavfall gör du ett bra miljöval och får taxan för sorterat avfall. Undantag finns för flerbostadshus och vissa verksamheter, vilket du kan läsa om nedan. 

Om du inte sortera ut allt matavfall får du istället taxan för osorterat avfall. Det innebär en högre avgift jämfört med de som sorterar ut matavfallet.

Avgifter för småhus

Här kan du läsa om abonnemangsavgifter för sorterat och osorterat för småhus

Avgifter för flerbostadshus 

För att flerbostadshus ska få taxan för sorterat avfall behöver hushållen sortera ut matavfallet och det bör finnas ett matavfallskärl per 15 lägenheter. Sorteras inte matavfallet ut gäller taxan för osorterat avfall vilket innebär en högre avgift för sophämtningen. 

Här kan du läsa mer om abonnemangsavgifter för flerbostadshus

Avgifter för verksamheter 

Verksamheter som hanterar eller serverar livsmedel betalar för hämtning av matavfall. För att dessa verksamheten ska få taxan för sorterat avfall ska det på 330 liter restavfall finnas en behållare/kärl för matavfall på minst 140 liter. I annat fall gäller taxan för osorterat avfall vilket innebär en högre avgift för sophämtningen.

Verksamheter som inte hanterar eller serverar livsmedel betalar inget extra för hämtning av matavfallet. Om matavfallet inte sorteras ut gäller taxan för osorterat avfall vilket innebär en högre avgift för sophämtningen.

Här kan du läsa mer om abonnemangsavgifter för verksamheter

Mer om matavfallssortering
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.