Uppmaning att spara vatten

Det går åt mycket vatten nu. Därför går Norrtälje Vatten och Avfall tillsammans med Norrtälje kommun och Norrvatten ut med en uppmaning till privatpersoner och verksamheter om att spara på kranvattnet. Det är viktigt för att vattenverken ska hinna med att producera vatten, så att det räcker till alla.

En man står intill en vattentunna av trä. Vattnet från vattenkannan i hans hand strilar ner över jordgubbslandet.

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser och är främst till för matlagning, dryck och hygien. Under varma och torra dagar används väldigt mycket dricksvatten för bevattning samt till att fylla pooler. Varma dagar kan vattenförbrukningen öka med över 30 procent. Under värmeböljan 2018 var det nära att vattnet inte räckte till och vi vill undvika att hamna i ett liknade läge i år:

– När det är varmt ute så ökar vattenförbrukningen kraftigt och vi ser just nu en tydlig ökning. Det leder till ett ansträngt läge i vattenverket. Nu ser vädret ut att bli fortsatt varmt och torrt och vi vill därför uppmana både privatpersoner och verksamheter att undvika onödig vattenförbrukning, säger Andreas Thunberg, VD på Norrvatten.

Gäller hela norra Storstockholm

Norrvatten producerar vatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Det finns gott om vatten i Mälaren, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Om både privatpersoner och verksamheter hjälps åt att minska onödig vattenförbrukning så säkerställer vi att det räcker till alla.

Uppmaningen att minska vattenförbrukningen gäller privatpersoner och verksamheter i: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Den ansträngda vattensituationen gäller inte bara Norrvatten

Så kan du spara vatten

I trädgården är det till exempel bättre att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet gör nytta – mitt på dagen avdunstar en stor del av vattnet. Det är också bättre att välja vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter. Undvik vattenkrävande aktiviteter som att fylla pooler, tvätta bilen och spola med högtryckstvätt.

Senast ändrad: 26 juni 2023