NVAA är Kranmärkta!

NVAA valt att ansluta sig till den nationella hållbarhetsmärkningen Kranmärkt. Det innebär att inget flaskvatten eller burkvatten serveras i verksamheten. Nu uppmuntrar vi andra organisationer att följa efter.

Tillbringare med citronvatten

Att tillverka och transportera en liter flaskvatten kräver 300 gånger mer energi och släpper ut 300 gånger mer koldioxid, jämfört med kranvatten. Dessutom är det avsevärt mycket dyrare att köpa vatten i butik, jämfört med det hemlevererade kranvattnet.

Vill inspirera fler

Som ett sätt att uppmärksamma ett mer ansvarsfullt och hållbart förhållningssätt till dricksvatten, finns den nationella hållbarhetsmärkningen Kranmärkt. Den tilldelas verksamheter som aktivt väljer kranvatten i stället för förpackat vatten.

– Kranvattnet är Sveriges mest kontrollerade och miljövänliga livsmedel. Det känns naturligt och självklart för oss att servera det vatten vi själva levererar. Vi gör det redan i dag och med kranmärkningen vill vi inspirera fler, säger VD Andreas Lundin Lindgren.

Norrtälje Vatten och Avfall hoppas att fler lokala organisationer ska bli kranmärkta i anslutning till Världsvattendagen den 22 mars.

Det går snabbt att skicka in en ansökan och det kostar ingenting. Ett enkelt formulär finns på www.kranmarkt.se. Där listas alla organisationer som har blivit kranmärkta. Bakom märkningen står branschorganisationen Svenskt Vatten.

5 anledningar att välja kranvatten

  • Att producera och leverera flaskvatten släpper ut omkring 300 gånger mer koldioxid.
  • Att producera och leverera flaskvatten drar omkring 300 gånger mer energi.
  • Flaskvatten kostar avsevärt mycket mer än kranvatten*
  • Kranvatten är alltid färskt
  • Kranvatten levereras hem till dig dygnet runt året om.

Källa: Svenskt Vatten. Läs mer på kranmarkt.se
* En liter vatten i Norrtälje kommun kostar ungefär 14 öre per liter för en normalvilla inklusive rening av avloppsvattnet.

Logotypen Kranmärkt

Senast ändrad: 24 mars 2024