Vintertips och sommartips för din matavfallssortering

Här hittar du tips på hur du kan optimera ditt matavfallssorterande under vintern och sommaren när temperaturerna skiftar och kan påverka ditt sorterande.

Vintertips för din matavfallssortering

När temperaturen växlar från plusgrader till minusgrader finns risk att matavfallspåsar fryser fast i kärlet. Det kan innebära att kärlet inte töms ordentligt trots att personalen skakar det extra vid tömning.

Skulle du ha fastfrusna påsar kvar i kärlet efter tömning kan du lossa de och mot avgift beställa en extra tömning. Men eftersom kärlet har väl tilltagen volym kan de ligga kvar till din nästa tömning. Fruset matavfall kvar i kärlet gör ingen skada eller ger dålig lukt.

Tänk på! som fastighetsägare ansvarar du för att lossa fastfrusna matavfallspåsar före tömning.

För att lossa matavfallspåsar i kärlet

Lösgör påsarna genom att skaka på kärlet eller slå försiktigt på utsidan av kärlets vägg med till exempel ett kvastskaft. Du kan även stöta ett kvastskaft eller liknande mot påsarna. Lossnar de inte kan du, om möjligheten finns, ställa in kärlet i ett varmare utrymme tills det tinat upp. Kom ihåg bara att rulla ut kärlet inför tömning.

Tips för att undvika fastfrysning

 • Låt blött matavfall rinna av ordentligt i vasken innan det läggs i påsen.
 • Blanda i använt hushållspapper/pappersservetter i påsen som suger upp fukt (inte våtservetter).
 • Fyll inte påsen mer än att den går att försluta ordentligt, det förhindrar att avfallet rinner ut i kärlet och fryser fast. Observera påsens nivårand!
 • Låt påsen stå ute en stund (i skydd mot djur) och frysa till. På så sätt förhindras att kondens bildas som sedan fryser.
 • Lämna påsen i kärlet med förslutningen uppåt så att matavfallet inte rinner ut och fryser fast i kärlet.
 • Lämna påsen i kärlet så att den inte kilar fast mellan annan påse och kärlväggen. Det förhindrar att den fuktiga påsen fryser fast mot kärlväggen.
 • Skaka kärlet då och då så påsarna ruskas loss, speciellt vid väderomslag och innan tömning.

Här hittar du flera sorteringstips för matavfallet

Sommartips för din matavfallssortering

 • På sommaren riskerar matavfallet att orsaka lukt och ohyra, men det finns sätt att komma undan eller minska problemet.
 • Byt påse oftare, varma dagar kan du behöva byta varje dag. Pröva dig fram!
 • Stäng påsen ordentligt. Så länge flugorna inte kommer åt matresterna så kan de inte lägga ägg.
 • Spraya lite ättika i påsen, det håller flugor och lukt borta.
 • Diska påshållaren regelbundet, den går att maskindiska.
 • Bananflugor får du bukt på genom att ställa fram en liten skål med en blandning av vinäger, lite honung och ett par droppar diskmedel.

Om du har eget matavfallskärl

Ett rent kärl är det absolut bästa sättet att undvika lukt och flugor. Rengör därför kärlet regelbundet för att få bort dålig lukt, gallret i botten går att vika upp. Skölj/spola med vatten (använd gärna regnvatten) och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs. Spraya lite ättika i kärlet efteråt, det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta. Du kan även ställa kärlet på en skuggig plats i avvaktan på tömning, kom i håg att rulla fram det till tömningsdagen.

Här hittar du flera sorteringstips för matavfallet

Senast ändrad: 09 december 2022