Tips för lyckad matavfallssortering

Här hittar du tips för att lyckas med din matavfallssortering samt hur du kan hantera fallfrukt. Här finns även särskilda vintertips och sommartips för din sortering.

Tips för att lyckas med din sortering

 • Placera alltid påsen i hållaren du får av oss. Andra hållare kanske inte ventilerar påsen lika bra vilket kan innebära att påsen blöter igenom och går sönder.
 • Placera inte påsen i en hink, plastpåse eller på ett plant underlag. Då ventileras inte påsen och kan gå sönder. Ju mer du ”stänger in” påsen desto mindre ventileras den, bli blöt, luktar och kan gå sönder.
 • Undvik att använda dubbla påsar som standard, det är inte nödvändigt. Följ i stället våra sorteringstips här. Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Påsen kommer bli lite blöt och missfärgad men den läcker inte eller går sönder så länge den är placerad i påshållaren och inte alltför blött avfall får ligga för länge i påsen.
 • Låt blött avfall som exempelvis potatisskal rinna av i vasken en stund eller skala direkt i ett durkslag. Ett bra tips är att skala – lägg skalet i påsen – skölj det skalade. På så sätt undviker du att skala under rinnande vatten, skalen blir inte blöta och påsen blir mindre fuktigt.
 • Lägg använt hushållspapper/servetter (inte våtservetter) i påsen för att suga upp vätska. Andra absorberande material får inte läggas i påsen.
 • Låt kaffesump/kaffefilter torka till en stund innan du lägger det i påsen.
 • Mat som luktar mycket, som till exempel fisk och skaldjur, kan sköljas snabbt i kallt vatten. Låt det därefter rinna av väl och linda in i använt hushållspapper/servetter innan du lägger det i påsen. Du kan även lägga påsen i frysen i avvaktan på att matavfallkärlet ska tömmas. Undvik att den fuktiga påsen fryser fast genom att ställa den exempelvis i en skål.
 • Fyll påsen max till nivåranden så att den kan stängas ordentligt och håller sig stängd även i kärlet.
 • Är påsen väldigt blöt – låt den stå kvar i påshållaren när du bär ut den. Ett annat tips är att stänga påsen ordentligt och bära ut den upp och nervänd. Du kan i dessa fall använda en extra matavfallspåse runt om innan du går ut med den.
 • Ställ ner påsen försiktigt i matavfallskärlet så minskar risken för att den läcker eller går sönder och ger dåligt lukt i kärlet.
 • Byt påse minst var tredje dag, även om den inte är fylld till nivåranden. Du avgör naturligtvis själv hur ofta påsen behöver bytas utifrån mängden avfall och typ av matavfall som finns i påsen. Pröva dig fram!
 • En lathund på vad som får och inte får läggas i påsen kan vara praktiskt att ha tillgänglig i köket som en hjälp att sortera rätt. En lathund och andra skyltar om sortering finns i menyn.

Fallfrukt

En mindre mängd fallfrukt går bra att lägga i matavfallskärlet. Frukten ska då vara förpackad i de avsedda matavfallspåsarna av papper. Fallfrukt kan även lämnas på våra återvinningscentraler.

Läs mer om hur du lämnar fallfrukt på återvinningscentralen

Matavfallssortering vintertid och sommartid

Under vintertid och sommartid finns det bra tips på hur du kan göra för att göra din matavfallssortering så smidig som möjligt.

Vintertips och sommartips för din matavfallssortering

Senast ändrad: 07 december 2022