Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Var rädd om vattnet - det viktigaste vi har

Även du som är ansluten till det kommunala VA-nätet behöver tänka på hur du använder kranvatten, särskilt varma sommardagar. Dricksvattnet i kranen är främst till för dryck, matlagning och hygien.

En kvinna sitter på en brygga och blickar ut över sjön.

Foto: Mathilda Lindqvist

Det är lätt att ta vatten för givet, men det finns en gräns för hur mycket vatten som vattenverken klarar av att rena. Den heta sommaren 2018 och hemestersommaren 2020 är två närliggande exempel på när produktionen nådde en kritisk nivå. Med några enkla medel kan vi tillsammans spara vatten och se till att det räcker till alla.

Tips på hur du kan spara vatten

Trädgårdsbevattning

Samla regnvatten i en tunna och använd det för att vattna trädgården med. Om du måste vattna med kranvatten, gör det på kvällen eller tidig morgon så att inte vattnet dunstar bort. Tänk på att en vattenspridare kan göra av med 150 liter på 20 minuter, det innebär över 400 liter på en timme. Vattna med vattenkanna i stället.

Duscha kortare

Duscha istället för att bada i badkar. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig eller schamponerar håret. En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten

 Stäng kranen när du borstar tänderna

Stäng av kranen när du borstar tänderna. Då sparar du upp till sex liter vatten i minuten. Om du gör det två gånger om dagen och stänger av två minuter, sparar du upp till 24 liter vatten per person och dag. Det blir 100 liter per dag för en familj på fyra personer!

Fyll disk- och tvättmaskinen

Fyll disk- och tvättmaskiner innan du startar dem och använd eko-program. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt och 15 liter vatten för en disk i diskmaskin.

Handdiska i balja

Om du handdiskar: använd diskbalja i stället för att diska under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten.

 Fyll en vattenkaraff och ställ i kylen

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll i stället en vattenkaraff och ställ i kylen så har du alltid kallt dricksvatten.

Kontrollera att inget står och läcker

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 55 liter vatten per dygn. Det motsvarar 11 fyllda badkar på en månad.

Beställ vatten till poolen

Fyll inte poolen med trädgårdsslang. Det finns företag som leverar vatten hem till dig.

Beställa vatten till poolen

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.