Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Återvinning av matfett

Genom att sortera ditt matfett och oljor blir det återvinning till nya produkter som till exempel tvål, stearin eller biobränsle. På den här sidan kan du läsa mer om hur du återvinner ditt matfett och varför du inte ska hälla ut det i vasken.

Exempel på matfett och hur du återvinner det

Matfett kan till exempel vara frityrolja, matolja eller grillolja. Det begagnade eller överblivna fettet kan du samla i en petflaska eller annan lämplig behållare. Om fettet är varmt kan du låta det svalna innan du samlar det. Matfett som blir kvar i stekpannan är enklast att torka ur med hushållspapper som du sedan lägger i matavfallspåsen.

Matfettet lämnas på miljöstationen

Matfettet kan du sedan lämna i miljöstationen på återvinningscentralen för återvinning till nya produkter som till exempel tvål, stearin, målarfärg eller biobränsle. Häll inte själv över matfettet i något kärl i miljöstationen utan lämna din behållare till personalen som ser till att det hamnar rätt. Privatpersoner lämnar matfett utan avgift och företag betalar en avgift. 

Matfett för inte hemma i vasken

Häll inte överblivet frityrfett/matfett i vasken vare sig du har eget eller kommunalt avlopp. När vatten släpps ut i avloppet sjunker vattentemperaturen vilket gör att fett som finns i vattnet stelnar och kan bidra till igensättningar i avloppet. 

Om du har en livsmedelsverksamhet

Om du hanterar livsmedel i din verksamhet behöver du ha en fettavskiljare installerad. Överblivet eller begagnat matfett får inte hällas i avloppet även om det finns en fettavskiljare installerad, fettavskiljaren inte är konstruerad för att ta emot större mängder fett. 

Överblivet eller begagnat matfettet, det vill säga inte fett från fettavskiljaren, samlar du in och lämnar till ett företag som specialiserat sig på fettåtervinning. Matfettet kan även lämnas mot en avgift på våra återvinningscentraler. Läs mer om fettavskiljare på länken nedan.

Senast ändrad: 2021-02-19
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.