Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Återvinning av matfett

Genom att sortera ditt matfett och oljor blir det återvinning till nya produkter som till exempel tvål, stearin, målarfärg eller biobränsle. På den här sidan kan du läsa mer om hur du återanvänder ditt matfett.

Exempel på matfett och hur du återvinner det

Matfett kan till exempel vara frityrolja, matolja eller grillolja. Matfett som blir kvar i stekpannan är enklast att torka ur med hushållspapper som du sedan slänger i matavfallspåsen.

Det begagnade eller överblivna matfettet kan du samla i en petflaska eller annan lämplig behållare. Du gör det enkelt med hjälp av en tratt. Om fettet är varmt kan du låta det svalna innan du samlar det. 

Matfettet lämnas på miljöstationen

Matfettet kan du sedan lämna i miljöstationen på återvinningscentralen. Häll inte själv över matfettet i något kärl i miljöstationen utan lämna din behållare till personalen som ser till att det hamnar rätt. 

Privatpersoner lämnar matfett utan avgift och företagare betalar en avgift liksom för övrigt avfall som lämnas på återvinningscentralen. 

Om du har en livsmedelsverksamhet

Om du hanterar livsmedel i din verksamhet behöver du ha en fettavskiljare installerad. Överblivet eller begagnat matfett får inte hällas i avloppet även om det finns en fettavskiljare installerad, fettavskiljaren inte är konstruerad för att ta emot större mängder fett. 

Fett från fettavskiljaren töms av vår entreprenör

Fettet i fettavskiljaren töms av den entreprenör Norrtälje Vatten och Avlopp har upphandlat avtal med.

Överblivet fett från livsmedelsverksamhet ska återvinnas 

Överblivet eller begagnat matfettet, det vill säga inte fett från fettavskiljaren, samlar du in och lämnar till ett företag som specialiserat sig på fettåtervinning. Matfettet kan även lämnas mot en avgift på våra återvinningscentraler. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.