Grundvatten i stället för Mälarvatten v. 38-40

Publicerat: 2022-09-15 10:30

Grundvatten i stället för Mälarvatten v. 38-40

Från måndagen den 19 september till torsdagen den 6 oktober kommer abonnenter som i vanliga fall får sitt kommunala vatten från Mälaren att i stället få sitt dricksvatten från Norrvattens grundvattenverk. Grundvattnet är av god kvalitet, men har en högre hårdhetsgrad än vanligt.

De som berörs av detta är abonnenter med kommunalt vatten i Norrtälje, Bergshamra, Rimbo, Rånäs, Svanberga, Nysättra, Kapellskär, Gräddö, Spillersboda, Håtö och Furusund.

Anledningen till detta är att Norrvattens huvudledning behöver flyttas för att ge plats åt Norrtälje kommuns byggprojekt Lommarstranden.

Datumen är preliminära och mindre ändringar i tidplanen kan ske. Förändringar av vattnet kan ske med några dagars fördröjning.

Det här är en normal åtgärd som utförts flera gånger tidigare. Det är mycket möjligt att du inte ens kommer att märka någon skillnad. Det hårdare vattnet kan dock innebära att du behöver dosera mer tvättmedel än vanligt. Dessutom kan det ge kalkutfällningar som syns på till exempel porslin, diskbänk och vattenkokare.

Det kan uppstå missfärgat vatten. Det beror på att rost följer med från ledningarna. Missfärgningen är ofarlig – vi rekommenderar att du spolar kallvatten i flera kranar tills missfärgningen försvinner.

Se även frågor och svar här: www.nvaa.se/grundvatten